Sinop Cezaevi Tarihi ve Giriş Ücreti

0
714
Sinop-Tarihi-Cezaevi
Sinop-Tarihi-Cezaevi

Bu makalemizde Sinop Cezaevi Tarihi ve Giriş Ücreti hakkında bilgi vereceğiz. Sinop Cezaevi Tarihi ve Giriş Ücreti nedir ?Bir zamanlar “Anadolu’nun Alkatrazı” diye anılan Tarihi Sinop Kapalı Cezaevi geçmişte Antik döneme dayanan bu yapı tarihin günümüze getirdiği içindeki acıları ve yaşanmışları gün yüzüne çıkartıyor. Sinop Kalesinde konumlanan Sinop Cezaevi birçok şiirlere ve şarkılara ev sahipliği yapmıştır.

Üç yanı denizlerle çevrili cezaevi, kalın ve yüksek kale duvarları arasında yer alıyor. Cezaevine ev sahipliği yapan kale, araştırmalara göre Hellenistik dönem de yapıldığı düşünülüyor. İçeri girdiğinizde sağınızda çocuk ıslah evi ve 9 tane koğuştan oluşmaktadır. Hapishaneye girmeden önce sağ tarafta zindan bulunmaktadır. (Bu zindan o kadar karanlık o kadar rutubet içindedir ki oraya atılanlar hastalanıp kısa bir süre içinde ölmektedir.)

Hapishane iki kısımdan oluşmaktadır. 1. Kısımda ki 3 koğuşun kapıları kırıldığı için tuğla ile örülmüştür. Bir koğuşun kapısı bulunmakta ama kapının üstündeki küçük pencereden baktığımız da arka tarafın ardına kadar tuğla ile örülerek kapatıldığını göreceksiniz. 2.kısımda bir bölümün aynı zindana benzediğini göreceksiniz.

Sinop Cezaevi Tarihi

Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı kendi dönemleri içerisinde kaleyi koruyup güçlendirdiler. Uzun bir süre tersane olarak hizmet verdikten sonra iç kalenin burçları 1560 yılından itibaren zindana dönüştürüldü. Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesinde zindanlardan hakkında şöyle bahsediyor; “Büyük ve korkunç bir kaledir. 300 demir kapısı, dev gibi gardiyanları, kolları demir parmaklıklara bağlı ve her birinin bıyığından 10 adam asılır nice azılı mahkûmları vardır. Burçlarında gardiyanlar ejderha gibi dolaşır. Tanrı korusun, oradan mahkûm kaçırtmak değil, kuş bile uçurtmazlar.” Bir rivayete göre en alt zindanların göğsüne gelecek kadar suyla dolduğu söylenir ve o zindana atılanlar bir daha gün ışığını asla göremezler.

Tarihi Sinop Cezaevi’nin Denizden Çekilmiş Görüntüsü

Açık olduğu dönem de sadece 3 tane firarisi vardır. Sinop yarımada olduğu içi sadece bir tane çıkış kara yolu bulunmaktadır bir de deniz. Kaçan mahkumlar ya kara yolunu seçecekler ya da denize atlamayı. Sinop Cezaevi birçok şiirlere, şarkılara, dizilere ve filmlere konu olmuştur. Şiirlerini ve kitaplarını hayranlıkla okuduğumuz ünlü isimleri de ağırlamıştır.

Sinop Cezaevi’nde Ceza Yatmış Ünlüler

Sabahattin Ali, Necip Fazıl, Refik Halit Karay, Hüseyin Hilmi, Ahmet Bedevi Kuran, Refi Cevat, Burhan Felek, Mustafa Suphi, Osman Cemal Kaygılı, Celal Zühtü Benneci, Kerim Korcan, Osman Deniz, Zekeriya Sertel. Zamanında çıkan yangından dolayı tam kanıtlanamamakla beraber Nazım Hikmet’inde buruda yattığı söylenmektedir.

Sabahattin Ali’nin Kuyucaklı Yusuf ve Aldırma Gönül eserleri burada yazılmıştır. Cezaevinin 2. Katına çıktığınızda Sabahattin Ali’nin koğuşu ile karşılaşacaksınız. O an arka fondan çalan aldırma gönül şarkısı ve duvarlarda asılı olan şiirleri okurken duvarlardan, taşlardan, demirlerde kısacası etrafınızda görülebilen her şeyden acının o duygunun vücudunuza nasıl yayıldığın göreceksiniz. Kim bilir belki de empati bile yaparsınız.

Sebahattin Ali Aldırma Gönül Şiiri Sinop Cezaevi
Sebahattin Ali Aldırma Gönül Şiiri Sinop Cezaevi

Sinop Cezaevi’nde Çekilen Film ve Diziler

Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz, Bizim Hikâye, Pardon filmleri ve Parmaklıklar Ardında, Köpek, Esir Şehrin Gözyaşları, Tatar Ramazan Sinop’tan şimdilik bu kadar bir sonra ki makalemizde görüşmek üzere.

Sinop Cezaevi Açılış Saatleri ve Giriş Ücreti

Yaz Dönemi 1 Nisan – 1 Ekim Açılış Saati: 10:00 Kapanış Saati: 19:00 Kış Dönemi 1 Ekim – 1 Nisan Açılış Saati: 08:30 Kapanış Saati: 19:00 Giriş Ücreti : 10 TL Öğrenci olup öğrenci kartınızı gösterdiğiniz taktirde Sinop Cezaevi’ni ücretsiz gezebilirsiniz

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz