Osmaniye Gezi Rehberi

0
294

Bu içeriğimizde sizlere Osmaniye Gezi Rehberi anlatacağız. Osmaniye’nin tarihini doğal güzelliklerini merak edip buralara gelmek istiyorsanız bu içeriğimize mutlaka göz atın. Bu içeriğimizde Osmaniye hakkında tüm bilinmesi gereken her şeye yer vereceğiz.

Osmaniye Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Osmaniye, o bölgedeki en eski yerleşim yerlerinden biridir. MÖ yıllara kadar dayanan tarihi ile birçok devlet ve beyliğin yaşadığı ve egemen olduğu yerdir. 19. Yüzyılın sonralarında 20. yüzyılın başlarında Adana ilinin Cebelibereket sancağına bağlı ilçe olarak yönetilmiştir. Osmaniye 1. Dünya Savaşından sonra bir süre Fransızların işgalinde kalmıştır. Cumhuriyet’in ilanından sonra Cebelibereket Sancağı il yapılmıştır. Cebelibereket ismi ile 1933 yılına kadar gelmiştir. 1933 yılından sonra Cebelibereket ili kaldırılarak, Cebelibereket’in kapladığı sınırlar Osmaniye adıyla Adana ilimize bağlanmıştır. Yapılan bir düzenleme ile 1996 yılında Osmaniye ilçeden çıkarılarak il yapılmıştır.

Hitit, Pers ve Roma uygarlıklarına ev sahipliği yapan Çukurova, Mezopotamya’yı bağlayana yolların kesiştiği bir alanda yer aldığında stratejik bir konuma sahiptir. Bu nedenle Doğu Anadolu’nun giriş kapısı olarak anılmaktadır. Bu yol Ortadoğu’da bir çok ülkeyi bağlantılarını sağladığı yol üzerinde olduğu için bu bölgelerin denetlenebilmesi için kale yapılmıştır. İpekyolu’nun bu sınırlardan geçmesi bölgenin önemini daha çok arttırmıştır.

Osmaniye Gezi Rehberi
Osmaniye Gezi Rehberi

Osmaniye’de Gezilecek Yerler

Osmaniye’de gezilecek yerler çok fazladır. Hem tarihi açıdan hem de doğa güzellikleri açısından görülmesi gereken yerler arasında yer almaktadır. Doğal güzellik dediğimiz de Osmaniye’de ilk gezilmesi gereken yerler Osmaniye Kaplıcaları, Şarlak Şelalesi, Kırmıtlı Kuş Cenneti gelmektedir. Osmaniye’nin tarihi yapıları arasında görülmesi gereken yerler ise Kastabala Hierepolis Antik Kenti, Haruniye Kalesi, Kadirli Ala Camii, Karatepe- Aslantaş Milli Parkı yer almaktadır. Osmaniye’ye gittiğiniz zaman buraları mutlaka ziyaret edip, görmelisiniz. Hem Tarihi hem de doğal güzellikleri ile sizleri kendilerine aşık edecektir.

Osmaniye Nerededir?

Osmaniye Akdeniz Bölgemizin Çukurova’nın doğusunda yer almaktadır. Yüzölçümü olarak 3532 kilometrekadre yer kaplamaktadır. Osmaniye’nin doğusunda Kahramanmaraş ve Gaziantep yer almaktadır. Güneyinde Hatay yer alırken, güneybatı ve batısında Adana yer almaktadır. Kuzeyinde Kahramanmaraş ve Adana illeri yer almaktadır.

Osmaniye’ye Ne Zaman Gidilir?

Osmaniye ilinin iklimi, bulunduğunuz konuma göre farklılık göstermektedir. Osmaniye, Akdeniz ikliminin özelliklerini taşır. Bu yüzden yazları, sıcak ve kurak geçmektedir. kışları ise ılık ve bol yağışlı geçer. Osmaniye’de en düşük sıcaklık ortalaması 18-19 dereceyi gösterirken, en yüksek sıcak ortalaması 41-42 dereceyi göstermektedir. Kış ve Sonbahar yıllarında meydana gelen yağışlar diğer mevsimlerde meydana gelen yağışlardan daha fazladır. Eğer Osmaniye’ye gittiğiniz zaman yağışlarla karşılaşmak istemiyorsanız İlkbahar ve yaz ayları dönemlerinde gitmeyi tercih etmelisiniz.

Osmaniye Gezi Rehberi
Osmaniye Gezi Rehberi

Osmaniye’ye Nasıl Gidilir?

Osmaniye’ye bir çok yolla ulaşmak mümkündür. Kara yolu, hava yolu, demir yolu ve deniz yoluyla Osmaniye’ye ulaşım sağlanmaktadır. Osmaniye’ye ulaştıktan sonra gezmek istediğiniz yerleri daha kolay gezmek için şehir içi ulaşımını kullanabilirsiniz. Ama diyorsanız ki toplu taşıma araçlarını kullanmak istemiyoruz diye o zaman Osmaniye’de araç kiralayarak gezmeniz de mümkündür.

Osmaniye Nerede Kalınır?

Osmaniye’de konaklama seçenekleri çok fazladır. Ve konaklamak için seçeceğiniz otellerin hepsi Osmaniye şehir merkezinde yer almaktadır. Osmaniye sadece turizm ile ön planda değildir. yıl boyunca kongre turizmi nedeniyle bünyesinde pek çok kültürden pek çok misafir ağırlamaktadır. Bu sebepten kaynaklı Osmaniye’de farklı tarzlara ait otel bulabilirsiniz. Her bütçeye hitap edecek konaklama yerleri de mevcuttur. 4-5 yıldızlı oteller olduğu kadar apart ve pansiyon da bulmanız mümkündür.

Osmaniye Mutfağı

Osmaniye dediğimiz zaman tabi ki aklımıza ilk gelen yöresel yemeklerdir. Birbirinden lezzetli, iştah kabartan Osmaniye yemeklerini yemeden dönmezsiniz sanırım bu yemekleri saymakla bitirebileceğimizi sanmıyoruz ama size birkaç tanesi vermek isteriz. Etli Kömbe, Zorkun tava, tavuk doldurma, kaburga doldurması, bazlama , kete gibi daha sayamadığımız mükemmel yemeklere sahiptir. Gerçekten bir gün yolunuz Osmaniye’ye düşerse mutlaka bu yemekleri yemelisiniz.

Osmaniye Festivalleri

Osmaniye dediğimiz zaman tabi ki aklımıza ilk yemekleri ve kültürel zenginlikleri gelse de, festivalleri ile de ilgi görmektedir. birbirinden güzel festivallere sizler de eşlik etmek istersiniz hangi festivalin ne zaman olduğunu sizlere vereceğiz; ocak ayında Turp festivali, nisan ayında ekmek ödüllü şiir yarışması, mart ayında Karacaoğlan şenlikleri, mayıs ayında tek kurşun ve trap atıcılığı müsabakası, haziran ayında kiraz şenliği, temmuz ayında Karacaoğlan koşusu, temmuz-ağustos ayında Zorkun yayla şenlikleri, eylül ayında Aşık Feymani şenlikleri ve son olarak eylül ayında Fıstık festivali yapılmaktadır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz