Burdur’da Gezilecek ve Görülecek Yerler

0
1587
Burdur Gezi Rehberi

Son yılların en çok ziyaret edilen şehirlerinden biri olan Burdur’u üst sıralara taşıyan Türkiye’nin Maldivleri diye adlandırılan Salda Gölü ve lavanta bahçeleri olmuştur. Tabi Burdur Şiş’i ve çeviz ezmesini de unutmamak lazım. Yakın bir tarihe kadar adı ve yeri çok fazla bilinmeyen Burdur, özellikle gezginler ve fotoğraf meraklılarının bu iki yeri keşfetmelerinden dolayı hak ettiği yere ulaşmaya başladı. Aslında sadece Salda Gölü ve Lavanta bahçeleri değil bunların dışında gezilmesi ve görülmesi gereken birçok yeri var Burdur’un. Akdeniz’in kuzey kısmında yer alan Burdur, göller yöresinde yer aldığından dolayı birçok doğal güzelliğe sahip göllerle çevrilidir. Az bilinen özelliklerinden biri ülkemizde güneş alma oranı en yüksek olan illerden biri olması, ikincisi ise oksijen miktarı en yüksek illerden biri olmasını sayabiliriz. Şimdi Burdur’daki turumuza başlıyoruz.

Salda Gölü Burdur

Salda Gölü

Türkiye’nin Maldivleri diye adlandırılan Salda Gölü gerçekten nadir görebileceğiniz güzelliklere sahip.  Sadece gölü görmek ve suyunda yüzmek için bile buraya gidilebilir. Göl hatırı sayılır bir büyüklüğe sahip olup sodalı bir suyu vardır. Hemen yakınından başlayan çam ağaçları ve bembeyaz kumuyla muhteşem bir görüntü sunmaktadır. Eskiye nazaran gölün etrafında irili ufaklı konaklama imkanları bulunmaktadır. Çeşitli sosyal tesisler, belediyenin tesisleri ve kendi imkanlarınızla kuracağınız çadır konaklamalarından birini seçebilirsiniz. Ben kendi çadırımı gölün hemen yakınında kurup çok keyifli bir hafta sonu geçirmiştim. Çadırda kalmak isteyip ama çadırı olmayanlar için göl kenarında kiralık çadırlar da mevcuttur. Gölün suyunda, biraz soğuk olsa da yüzmek gerçekten keyif verici. Ama özellikle bayanların ilk tercihi suyun içinden çıkan çamur ile maske yapmak. Bu da gidilince yapılması gereken şeylerden biri, çünkü bu killi çamur cilde çok faydalı geliyormuş.

Salda Gölü ile alakalı daha fazla bilgi edinmek için buradaki yazımızı okuyabilirsiniz; Salda Gölü – Türkiye’nin Maldivleri [Gezi Rehberi]

Burdur Gezi Rehberi

Lavanta Bahçeleri

Burdur’un meşhur olmasındaki en önemli ikinci faktör uçsuz bucaksız uzanan lavanta bahçeleridir. Yanlış anlamayın lavanta ticareti değil, lavanta bahçelerinde gezmek, fotoğraf çektirmek ve lavantadan yapılmış bazı ürünleri almaktan bahsediyorum. Sadece lavanta bahçelerini gezmek ve fotoğraf çektirmek için bile turlar düzenleniyor. Lavanta bahçelerine ilgiyi artırmak için bahçe sahipleri, fotoğraf çektirmek isteyenlere çeşitli fonlar hazırlayıp müşteri çekmeye çalışıyorlar.

İnsuyu Mağarası Burdur

İnsuyu Mağarası

Şehir merkezine çok yakın olan (yaklaşık 10 KM) mağara çeşitli sarkıt ve dikitlere sahiptir. Türkiye’de ziyarete açılan ilk mağara olma özelliği de bulunan İnsuyu Mağarası, 525 metre uzunluğa sahiptir. Yazın ortasında bile gitseniz içeride bariz bir serin hava ile karşılaşıyorsunuz. Normalde içerisinde çeşitli göletler vardı ama şimdi kurumuş maalesef. Ama mutlaka uğrayın diyebileceğim bir yer.

Sagalasos Antik Kenti

Sagalasos Antik Kenti

Ağlasun ilçe merkezine yakın bir konumda olan antik kent, hem yerli hem de yabancı birçok turistin uğrak yeri. Çok köklü bir tarihe sahip olan antik kentte daha fazla Roma dönemine ait eserler bulunmaktadır. En önemli özelliği ise ihtişamını hala koruyor alması.

Hacılar Höyüğü

Anadolu’nun en önemli eski yerleşim yerlerinden biri olan Hacılar Höyüğü’nün tarihi milattan önce 8 binlere kadar dayanmaktadır. Buradan birçok tarihi eser çıkarılmıştır. Eserlerin bir kısmı Burdur’daki çeşitli müzelerde sergilenmektedir.

Lisinia Doğal Yaşam Alanı

Lisinia Doğal Yaşam Alanı

Burdur Gölü’ne yakın bulunan, ismini kalıntıları kalmamış antik bir isimden alan Lisinia Doğal Yaşam Alanı aslında özel bir işletme. Turlarla gezmeye çıkmışsanız burada mutlaka dururlar. Yakınlarından geçiyorsanız uğramanızı tavsiye ederim. İlginç mimari ve özellikle ahşap malzemelerden yapılmış heykeller ve eserler ilgi çekici.

Burdur Gölü

Burdur Gölü

Ülkemizin en büyük 10 gölünden biri olan Burdur Gölü Isparta ile Burdur arasında yer almaktadır. Burdur Gölü, tuzlu bir suya sahip olup tektonik bir göl özelliği taşımaktadır. Aynı zamanda bu göl çeşitli kuşların göç kuşağında yer aldığından dolağı doğal gözlem alanlarından biridir. Hatta kuş gözlem yerleri de inşa edilmiştir. Gölün etrafında oturup dinlenebileceğiniz ve bir şeyler yiyip içebileceğiniz mekanlar bulunmaktadır.

Burdur Arkeoloji Müzesi

Burdur Arkeoloji Müzesi

Müze, şehir merkezinde bulunmakta olup eserler açısından oldukça zengindir. Haftanın her günü açık olması da güzel bir özelliğidir.

Taş Oda Konağı Etnografya Müzesi

Müze şehir merkezine yakın bir mahallede bulunmakta ve iki kattan oluşup ahşap özelliğe sahiptir. Güzel bir bahçesi bulunup Osmanlı mimarisinin güzel bir örneğini sergilemektedir. Bölge kültürünün tipik kıyafetlerinin sergilendiği bir bölümü de vardır.

Burdur Saat Kulesi

Eskilerin tabiri ile eğer bir şehirde saat kulesi ve ulu cami varsa o şehir kadim bir şehirdir. Burdur’da her ikisi de vardır. 1830 yılında Konya valisi tarafından yaptırılmıştır. Maalesef 1914 yılında deprem dolayısıyla yıkılmıştır. 1914 yılındaki deprem şehirde birçok tarihi yapıyı ya yıkmıştır ya da ciddi hasar vermiştir. 1936 yılında yeniden inşa edilmiş ve 35 metre yüksekliğe sahiptir.

Ulu Cami

Merkezde Pazar mahallesinde bulunan cami 1300’lü yıllarda inşa edilmiş 1750’li yıllarda ciddi bir yapılanmaya gidilmiştir. Daha sonraki yıllarda da çeşitli yenileme çalışmaları geçirmiş olan cami şu an aktif bir şekilde ibadete açıktır.

Bir şehre gidip te yemek kültürünün örneklerinden tatmamak olmaz. En meşhur yemeği Burdur Şiş ve en meşhur tatlısı da cevizli ezmedir. Yörede ayrıca bazı yerlerde köylülerin getirdiği çok güzel ve organik yiyecekleri bulabileceğiniz pazarlara rastlayabilirsiniz. Bunu kaçırmamanızı tavsiye ederim. Ayrıca Anadolu’nun mamutlarının iskeletlerini bulabileceğiniz Doğa Tarihi Müzesi de gezilebilecek yerler arasında. Bunların dışında; Susamlık tepesinde kahve keyfi, Kybra Antik Kenti, Dirmil’de kanyon, Susuz Han Kervansarayı, Milyos Antik Kenti, Bakibey Konağı gibi yerleri de gezebilirsiniz.

Konum

Mehmet F. AYAN
YAZAR

Mehmet F. AYAN

Kadrajıma sığabilen herşey ilgi alanıma girer.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz