Bulgaristan

0
1236
Bulgaristan Gezi

Hemen yanı başımızda, tarihsel ve kültürel birçok ortak noktamız olan bir ülke Bulgaristan…Üstelik yemyeşil doğası, parkları, kıyı şeridi ve tarih kokan yapısıyla da ideal bir tatil rotası. Türkiye’nin kapı komşusu olsa da Bulgaristan hakkında bilmediğiniz onlarca detay sıralanabilir. Bulgaristan gezi rehberi ile bu komşu ülkeyi biraz daha yakından tanımaya ne dersiniz?

Bulgaristan’ın Tarihçesi

Yerleşimin tarih öncesi çağlarda başladığı Bulgaristan’ın ilk sakinlerinin Traklar isimli bir kavim olduğu biliniyor. Ardından Bulgaristan’da Roma ve Bizans hükümdarlığı başladı. Osmanlı Devleti’nin Rumeli çıkarmasıyla ele geçirdiği ve yaklaşık 500 yıl hüküm sürdüğü Bulgaristan, 1908’de bağımsız bir çarlık oldu. 93 Harbi’nden sonra ise 3. Bulgar Devleti kuruldu. 2007 yılında Avrupa Birliği’ne katılan Bulgaristan, Avrupa’nın en büyük 16. ülkesi olarak biliniyor.

Bulgaristan’ın Resmi Dili ve Dini İnançlar

Nüfusun büyük çoğunluğunun Ortodoks Hristiyan olduğu Bulgaristan’daki Ortodoks Kilisesi, en eski Slav Ortodoks kilisesi olarak etkinliğini sürdürüyor. Yaklaşık 6,5 milyon Ortodoks’un yaşadığı ülkede Hristiyan nüfustan sonra ise en büyük din topluluğu Müslümanlar olarak dikkat çekiyor. Bu topluluğun büyük bir kısmını da Pomak olarak bilinen Bulgar Müslüman halk oluşturuyor. Bulgaristan’ın resmi dili Bulgarca olsa da bazı bölgelerde Türkçenin ve Slav dillerinin de sıklıkla konuşulduğuna tanık olabilirsiniz.

Bulgaristan Ekonomisi

Dünya savaşlarından ekonomik olarak büyük zarar gören Bulgaristan, son yıllarda hızlı bir büyüme kaydediyor. Türkiye ile de sıkı bir ticaret ilişkisi içinde bulunan Bulgaristan’a gittiğinizde ülkede turizmin gelişimini gözlemleyebilirsiniz. Hizmet sektörünün de ekonomiye büyük ivme kazandırdığı Bulgaristan’da endüstri ve tarım faaliyetleri de oldukça gelişmiş durumda. Bulgaristan ayrıca dünyanın gül yağı ihtiyacının yüzde 85’ini karşılamasıyla da dikkat çekiyor. Henüz Euro’ya geçmeyen ve kendi para birimi olan Bulgar Levası’nı kullanan Bulgaristan, diğer Avrupa ülkelerine oranla daha uygun fiyatlarıyla turistler için cezbedici oluyor.

Bulgaristan’da Yeme-İçme 

Sahip olduğu coğrafi konum ve tarihi miras, Bulgaristan’ı eşsiz bir gurme destinasyonu olarak da öne çıkarıyor. Mutfağında Slav, Akdeniz ve Osmanlı etkilerinin görüldüğü Bulgaristan’ı ziyaret ettiğinizde et yemeklerinden yöresel peynirlere kadar birçok farklı lezzeti deneyebilirsiniz. Özellikle dünyaca ünlü kaşkaval peyniri, süt ürünlerini sevenlerin mutlaka denemesi gereken bir yiyecek. Bulgaristan’da yoğurtla yapılan özel mezeleri ve salataları da denemeyi ihmal etmeyin.

Bulgaristan’ın İklimi ve Hava Durumu

Tipik bir Doğu Avrupa ve Balkanlar iklimine sahip Bulgaristan’da hava sıcaklıkları haziran ayına doğru yükselirken ekim ayına kadar gezi için elverişli bir ortam oluşturuyor. Bulgaristan’ı kış aylarında ziyaret etmeyi düşünüyorsanız, soğuk ve yağışlı hazırlıklı olmanızda fayda var. Bansko, Borovets, Vitoşa, Pamporovo gibi kayak merkezlerine ev sahipliği yapan ülke, kış aylarında da gezginleri kendisine çekiyor.

Bulgaristan’ın Kültürü ve Sosyal Yaşamı

UNESCO Dünya Mirası listesine tam 9 tarihi yapı armağan eden Bulgaristan’da, ülkenin kültürünü keşfetmenizi sağlayacak birçok nokta bulunuyor. Bu yapılardan, dünyanın en eski altın hazinesini bulunduran Varna Nekropolü’nü ve en bilindik Doğu Ortodoks Manastırı olan Rila Manastırı’nı gezerek Bulgaristan’ın köklü tarihini ve kültürel alışkanlıklarını yakından görebilirsiniz. Milli çalgısı gayda olan Bulgaristan’da milli ezgiler ve türküler de sosyal yaşama ayrı bir özellik katıyor. Bulgaristan ayrıca hareketli gece hayatıyla da dikkat çekiyor. Eğlenmek istiyorsanız, başkent Sofya’daki ve Varna’daki ünlü gece kulüplerine uğrayabilirsiniz.

Bulgaristan’a Ne Zaman Gidilir?

Dört bir yanında farklı doğal güzellikler barındıran Bulgaristan, dört mevsim ziyaret etmeye uygun olsa da, gezinizi beklentilerinize göre şekillendirmenizde fayda var. Kış sporlarına meraklıysanız Avrupa’nın en gözde kayak merkezlerine ev sahipliği yapan Bulgaristan’ı seyahat planlarınıza dahil edebilirsiniz. Ülkenin sahil şeridinde tatil yapmak ve denize girmek istiyorsanız temmuz ve ağustos aylarını tercih edebilirsiniz.

Bulgaristan Vizesi

Avrupa Birliği’ne üye olmasına rağmen, Schengen Üye Ülkesi statüsünde bulunmayan Bulgaristan’a giriş yapabilmek için, aracı kurumlardan Bulgaristan vizesi almanız gerekiyor. Pasaportunuzda hali hazırda Schengen vizeniz varsa, Bulgaristan’a giriş yapma imkanınız olmakla birlikte, gümrük memurlarının sizi ülkeye almama hakkı olduğunu da bilmenizde fayda var. Bu yüzden risk almamak için ülkenin kendi vizesini edinmek en doğru yol oluyor.

Bulgaristan’dan Alınabilecek Hediyelik Eşyalar

Bulgaristan seyahatinizde sevdiklerinize hediyelik eşyalar satın almak istiyorsanız, gül kokulu parfüm ve sabunları tercih edebilirsiniz. Geleneksel kıyafetler, el yapımı bebekler, Kiril alfabesiyle yazılmış tabelalar da Bulgaristan’dan alabileceğiniz hediyelik eşyalar arasında. Ayrıca ülkeye özgü sucuklar ve kaşkaval peyniri de sevdiklerinize hatıra olarak götürebileceğiniz ürünler arasında yer alıyor.

Bulgaristan Festivalleri

Bulgar insanı için sosyal yaşam aynı zamanda eğlence ve festival anlamına da geliyor. Ülkede farklı dönemlerde düzenlenen festivallere katılarak, halkın inanışlarını ve geleneklerini yakından gözlemleyebilirsiniz. Bu festivallerden en ünlüsü Uluslararası Surva Maske Festivali. Her yıl Ocak ayında düzenlenen festivalin katılımcıları, korkunç maskeler takarak kötü ruhları kovduklarına inanıyor. Mart ayında düzenlenen Sofya Uluslararası Film Festivali ve nisan ayında gerçekleşen Sofya Caz Festivali ülkenin en popüler festivalleri arasında.

Konum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz