Sümela Manastırı

0
2206
Sümela Manastırı

Trabzon’un doğası ve gizemi ile farklı tarihi mekanlarından birisi olan Sümela Manastırı, Maçka ilçesinin Altındere köyünde bulunmaktadır. Şehre uğradığınızda görmeden gitmek istemeyeceğiniz bir tarihi barındırıyor.

Sümela Manastırı: 1600 yıllık tarih

Diğer adı ‘Meryem Ana Manastırı’ olan Sümela Manastırı, dört yıllık bir restorasyon döneminden sonra Mayıs – 2019’da ziyarete açıldı. Dünyanın farklı yerlerinden gelen birçok ziyaretçiyi ağırlayan manastır, M.S. 386 yılında yapılmıştır. Bir rivayete göre Atinalı iki keşişin farklı yerlerde gördükleri rüyada; Hz. İsa’nın Havarilerinden Aziz Luka’nın yaptığı, Meryem’in bebek İsa’yı kollarında tuttuğu ikonun bulunduğu yer olarak Sümela’yı gördükleri ve iki keşiş buraya gelerek birbirlerine rüyalarını anlatarak manastırın ilk temellerinin atıldığı söylenmektedir. Çeşitli dönemlerde yıkılan ve harabeye dönen manastır farklı zamanlarda restore edilmiştir.

Sümela Manastırı

16.Yy’da İmparator Justinian tarafından restore edilen manastır Manastırın 13. Yy.’da Trabzon İmparatorluğu döneminde önemi artmış ve bu dönemde ki restorasyonun günümüze kadar geldiği düşünülmektedir. 18. Ve 19. yy’da büyük ölçüde yenilenen manastırın freskleri bu dönemden günümüze kalmıştır. 2010 yılında devletin izni ile Hristiyanlarca ‘Meryem’in göğe yükseliş günü’ olarak kabul edilen ve kutsal sayılan 15 Ağustos tarihinde 88 yıl aradan sonra ilk ayin Fener Rum Patriği Bartholomeos tarafından yönetilmiştir.

Kaya Mağarasındaki Gizem

Kaya mağarasının içerisine inşa edilen Manastır, uçurumda bulunan konumu ile öne çıkmaktadır. Özellikle ağaçlarla ve sisle kaplı vadiye bakan konumu ile gizemli bir görünüme sahiptir. Manastır, ana kaya kilisesi, kutsal ayazma, farklı birçok şapel, mutfak, öğrenci odaları, misafirhane ve kütüphaneden oluşmaktadır. Manastırda bulunan birçok fresk 18. Yy’da yenilenmiştir. Bu yenileme 19. Yy’da da sürmüştür.

Trabzon Sümela Manastırı

Sümela Manastırı Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti

Sümela Manastırı, yaz döneminde (1 Nisan – 1 Ekim) 08.45 – 19.00 saatleri arasında, kış döneminde ise (1 Ekim – 1 Nisan) 08.45 – 17.00 saatleri arasında her gün olmak üzerinde ziyarete açıktır. Müzekartla yılda 2 sefer giriş yapılabilirken, kartsız giriş ücreti 10 ₺’dir.

Sümela Manastırına Nasıl Gidilir?

Maçka’da Altındere köyünde bulunan Manastır’a, Trabzon Maçka arası çalışan ilçe minibüsleri ile gidilebilmektedir. Aracı olanlar için Trabzon Maçka Arası 30 km’dir. Maçka’dan sonra yaklaşık 16 km’lik bir yolculukla Altındere köyüne gelerek Sümela Manastırına ulaşabilirsiniz. Maçka Altındere arasında minibüsler her saat bulunabilmektedir.

Konum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz