Samsun Gezi Rehberi

0
341

Bu makalemizde Samsun Gezi Rehberi yer vereceğiz. Mustafa Kemal Atatürk’ün milli mücadele için yola çıktığı yer olan Samsun olduğu için manevi değeri bizler için yüksek bir yerdir. Samsun’da tarih ile ilgili gezebileceğiniz pek çok yer bulunmaktadır.

Samsun Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Orta Karadeniz’in en kalabalık bölümü olan Samsun, Türkiye’de ise kalabalık şehirler arasına girmektedir. Samsun ilimizin kuruluşu Osmanlı İmparatorluğu döneminde batılılaşma hareketi meydana getirmiştir. Samsun ilinin ilk ismi Aminos olarak bilinmektedir. Samsun ilimiz eski tarihlerine bakıldığı ve yapılan kazılar sonucunda orada yaşayan ilk topluluğun Gaşkalar olduğu ortaya çıkmıştır. Sonraki yıllarda ise Samsun ilimiz Hititlerin egemenliğine girerek Hitit Şehri olarak değişmiştir. Ama bu egemenlik MÖ 2000 yıları civarında Frigler tarafından yıkılarak Friglerin egemenliğine geçmiştir. Uzun bir süre Friglerin elinde kalan Samsun, daha sonrasında Kimmerlerin egemenliği altına girmiştir.

samsun-gezi-rehberi
samsun gezi rehberi

Daha sonra Kimmerler, Lidya Kralı’na yenilerek Samsun ilimiz Kimmerlerin hakimiyetinden çıkarak Lidyalıların hakimiyetine girmiştir. Daha sonra Lidya Kralı da Perslere yenilerek Samsun ilimiz Perslerin hakimiyetine geçmiştir. Perslerin bu topraklarda ki hakimiyeti fazla uzun sürmemiştir. Büyük İskender’in gelip şehri almasıyla birlikte Samsun İlimiz Makedonyalıların hakimiyetine geçmiştir. Daha sonralarında ise Roma ve Bizansların hakimiyeti altına girdikten sonra en sonunda Türklerin yani olması gereken ellere geçmiştir. Türklerin hüküm sürdüğü dönemlerde, şehirde bir çok beylik kurulmuştur. harika bir limana sahip olan bu harika ilimizden Evliya Çelebi Seyahatnamesinde de yer vermiştir.

samsun-gezi-rehberi
samsun-gezi-rehberi

Samsun Gezilecek Yerler

Karadeniz’in en güzel turizm merkezlerinden biri olan Samsun’un tarihinin eski çağlara dayanmasıyla birlikte önemli tarihi yapılara sahiptir. İnci gibi sahiliyle, hem coğrafi açıdan hem de kültürel açıdan sizi keşif yapmaya heveslendirecek şehirlerden biridir.

Samsun, Karadeniz’in başkenti olarak anılan şehrin, Cumhuriyet tarihi açısından da önemi büyük olduğu için ülkemizin ayrıca görülmesi gereken yerlerden biridir. Milli Mücadelemizin başladığı bu topraklarda gezilip görülecek yerler fazladır. Hadi onları inceleyelim.

Milli Mücadele Parkı

Mustafa Kemal Atatürk’ün milli mücadele için yola çıktığı ilk yer Samsun olduğu için manevi değeri yüksek bir şehirdir. Milli Mücadele Parkının içinde, açık hava müzesi, Milli Kurtuluş Anıtı da yer almaktadır. Günümüzde müzeye dönüştürülen Bandırma Vapurunu da gezebilirsiniz. Vapurun içindeki bölümleri o günlerden kalma belgeleri okuyarak gezerken, bir yanda balmumundan Mustafa Kemal Atatürk’ün ve mücadele arkadaşlarını görmeniz size gezi sırasında duygulu anla yaşatabilir.

samsun-gezi-rehberi
samsun-gezi-rehberi

Hayvanat Bahçesi

Karadeniz’in en büyük hayvanat bahçesi olma unvanına sahip park, Sevgi parkının yanında bulunmaktadır. 45 farklı türde canlının yer aldığı hayvanat bahçesinde toplam da 200 hayvan yaşamaktadır.

Samsun Nerededir?

Orta Karadeniz bölümünde yer alan Samsun’un doğusunda Ordu, güneydoğusunda Tokat, güneyinde Amasya, güneybatısında Çorum, batıda Sinop ve son olarak kuzeyde ise Karadeniz’in diğer illerle çevrilidir.

Samsun’a Ne Zaman Gidilir?

Yılın her döneminde ziyaretçilerini ağırlasa da, Samsun ilkbahar- yazla aylarında daha çok keyif alarak gezebileceğinizi söyleyelim. Kışları ağır yağışlı ve soğuk geçtiği için kış aylarında keyif alarak gezebileceğinizi düşünmüyoruz.

Samsun Nerede Kalınır?

Samsun’da birçok konaklama imkanı bulunmaktadır. Oteller, pansiyonlar, termal oteller, tatil köyleri gibi birçok seçeneği içinde bulundurmaktadır. Yaz aylarında popüler olan Samsun’da otel fiyatları 60 ile 500 lira arasında değişmektedir. eğer diyorsanız ki Samsun’a geldiğimde iyi bir yerde kalayım, o zaman size önerebileceğim aylar öncesinde otel rezervasyonu yapmanızdır.

samsun-gezi-rehberi
samsun-gezi-rehberi

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz