Çanakkale Gezilecek Yerler Ve Çanakkale Gezi Rehberi hakkında Bilgi vereceğiz. uzaktan uzağa çok sevmişizdir. Geçmişten günümüze bize bıraktığı tarihinden yaşanmışlıklardan ve destanlardan dolayı kalbimizin hep bir yerine taht kurmuştur. Çanakkale’ye gidip oraları görmek isteyip nereleri gezebileceği hakkında tam bir fikri olmayanlar için, bu makalemiz tam da sizlere göre. Çanakkale’de nereleri gezilmeli, Çanakkale’de mutlaka görülmesi gereken yerler nerelerdir, tarihi nedir? Gibi soruları yanıtlayacağız. İyi okumalar..
Çanakkale çok geniş bir alana yayılmış durumda değildir. Çok büyük bir şehir olmayan Çanakkale’de belli başlı yerleri görmeniz, gezmeniz için birkaç gününüzü ayırmanız yeterlidir. Çanakkale, Türk ve Dünya tarihinden birçok izler taşımaktadır. Hem bizlerin hem de yabancı turistlerin dikkatini çekmekte ve yoğun bir ilgi göstermektedir.
Troya Antik Kenti hikayesiyle insanlık tarihine dair önemli noktalara dikkat çekmektedir. Kazdağı Milli Parkı barındırdığı doğal yaşamıyla önemli noktalara vurgu yapmaktadır. Babakale, Assos, Şehitlikler hakkında bu makalemizde birçok yer vereceğiz.
Çanakkale Gezilecek Yerler – Çanakkale Gezi Rehberi ne hep beraber başlayalım. iyi okumalar…
Çanakkale Kale-i Sultaniye
Çanakkale Boğazı’nın kenarında bulunan ve diğer adıyla Çimenlik Kalesi olarak da bilinen kaledir. Kale, Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’un fethinden sora 1462 senesinde inşa edilmiştir. Piri Reis’in Kitab-i Bahriye adlı eserini burada noktaladığı bilinmektedir. Kale planlı bir şekilde iç ve dış kale olmak üzere ikiye ayrılmıştır. Kale’nin iç kısmının giriş tarafında bulunan mermere, Fatih Sultan Mehmet’in oturarak askerlerine seslendiği rivayet edilir.
Çanakkale Deniz Müzesi
Türkiye’nin en büyük deniz müzesi unvanına sahip Çanakkale Deniz Müzesi, denizcilik tarihine ait geçmişten günümüze gelen eserlerin, belgelerin sergilendiği bir müzedir. Çanakkale Tarihi Müzesinde tarihi kayıklar, metal, ahşap ve taş eserleri yeni sıra plastik, kağıt ve tekstil eserlerini de bulabilirsiniz. Giriş ücreti yetişkinler için 10 TL olup öğrenciler ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilmektedir.
Çanakkale Saat Kulesi
Çanakkale merkezde gezilecek yerlerden biri olan Çanakkale Saat Kulesi, Gaptiorele’nin ücretini karşılamak için Sancakbeyi Cemil Paşa’nın 1896 yılında yaptırdığı eser 5 katlı ve toplamda 20 metre yüksekliktedir. Şehrin simgeleri arasında yerini alan Çanakkale Saat Kulesi ziyaretçilerini beklemektedir.
Çanakkale Babakale
Asya kıtasının batıdaki en uç noktasıdır. Adını orada bulunan bir kaleden alan Babakale, Antik Çağ’da adı Lekton ve Lektos olarak geçmektedir. Ege denizi ve Marmara Denizi’nin ayrıldığı noktadır. Kale sınırları içerisinde 40 adet cami ve evler bulunmaktadır. 18. Yüzyıla denk gelen Çanakkale Babakale tarihimizden birçok izler taşımaktadır.
Çanakkale Assos
Ayvacık ilçesinin Behramkale Köyü’ne bağlı küçük bir antik kenttir. İnsanlığın tarihi konusunda önemli bulunan Assos, Çanakkale Midilli Adası’nın karşısına denk gelmektedir. Lidya, Pers, Pergamon ve Roma uygarlıklarının ellerinde şekillenmiştir. Volkanin bir tepenin zirvesi ve yamaçlarına kurulmuş olan yerleşim ve bölgedeki tek liman olmasından kaynaklı olarak zengin bir liman antik kentidir. Aristo’nun burada 3 yıl kada yaşanmasından kaynaklı, felsefe tarihinin tanınırlığı epey yüksektir. Assos Kazdağları oksijeni ile baş döndürmektedir. Bölgede çıkarılan taşlar Athena Tapınağı’nda kullanılmış olup günümüzde de kullanılmaya devam etmektedir. Dar sokakları, taş mimarisi ve muhteşem denizi ile Çanakkale Assos eşsiz bir tatil deneyimi için sizleri beklemektir.
Çanakkale Şehitler Abidesi
Gelibolu yarım adasının en çok ziyaretçi alan yerlerinden biridir. Ana ziyaret noktası olan Çanakkale Abidesi, Eski Hizarlık Burnu üzerinde yer almaktadır. Çanakkale Abidesinin temeli 17 Nisan 1954 tarihinde atılmıştı. İkinci Anafartalar Zaferi’nin 45. Yıldönümünde olan 21 Ağustos 1960 tarihinde ziyarete açılan Çanakkale Şehitler Abidesi, Çanakkale Muharebesinde şehit düşen tüm askerlerimizi simgelemekte ve onların anısını yaşatmaktadır.
Çanakkale Abidesinin arka tarafında yapılan sembolik mezarlar, Çanakkale savaşında şehit olmuş ve kimlikleri tespit edilmiş şehitlerimizin isimleri kapsamaktadır. Mustafa Kemal Atatürk’ün 1934’de müttefik askerleri için söylediği sözlerin yer almış olduğu mermer kitabe bulunmaktadır.
Çanakkale Kazdağları (ida)
Kazdağları dünya üzerinde muazzam bir öneme sahiptir. Alpler’den sonra dünya üzerinde en fazla oksijene sahip alandır. Mitolojik adı İda olarak bilinen Çanakkale Kaz Dağları bulunduğu konum neticesinden eşsiz bir bitki örtüsü barındırmaktadır. Ege Denizi kıyılarına kadar inen bölge hem deniz hem de kara hayatını iç içe sunmaktadır. Adatepe, Yunan kültüründe insanların tanrıya kurban sundukları bir sunak olarak kabul edilmiştir. Zeus Sunağına ev sahipliği yapmaktadır. Türkmen kültürünün kıyafetinden çadırına, kullandığı ev aletlerine kadar ayrıntılı bir şekilde inceleyip görebileceğiniz Tahtakuşlar Etnografya Müzesi ise UNESCO’dan özel ödül almaya hak kazanmıştır.
Çanakkale Bozcaada
Türkiye’nin üçüncü, Ege Denizinin ise ikinci en büyük adası olan Bozcaada, anakaraya 6 kilometre mesafededir. Çanakkale Boğazı’nın girişinde yer alan ada, bulunduğu konum neticesinden tarihimizde büyük yer almaktadır.
Troya savaşı sırasında Yunanlıların üs olarak kullandığı ada bir limana sahiptir. Bozcaada Pers, Roma ve Bizans hakimiyetine girmiştir. Aydınoğlu İzmir’i fethettikten sonra 1328’de Bizans hakimiyetindeki Bozcaada’yı yağmalamıştır. Adada ki Türk etkisi bu tarihten itibaren var olmuştur.
Tarihsel bakımının yanı sıra Çanakkale Bozcaada güzel kumlu plajları, berrak deniz suyu, bağcılığı ve şarap üretimi ile oldukça güzel vakit geçirebileceğiniz anlar sunmaktadır. Altın sarı kumuyla Ayazma Plajı ziyaretçilerin uğrak noktalarından biridir.
Çanakkale Gökçeada
Türkiye’nin en büyük yüz ölçümüne sahip olan Gökçeada, Saroz Körfezi’nin girişinde yer alan ada 91 kilometre kıyı şeridine sahiptir. İnceburun adı verilen nokta Türkiye’nin en batı noktasıdır. Gökçeada, Türkiye’deki sakin (Cittaslow) kentlerinden biridir. Bozulmamış doğası ve zengin aktivite seçenekleri ile huzurlu atmosferi Gökçeadayı çekici kılmaktadır. Bol bol yüzmek, uçurtma sörfü yapmak adada keyifli zaman geçirmenin yollarından biridir. Türkiye’nin ilk milli su altı milli park da Gökçeadada bulunmaktadır. Telgraf koyu fazla kalabalık olmayan kumsalıyla dinlenmek, güneşlenmek ve yüzmek isteyenlerin tercih edebileceği noktalardan biridir. Laz Koyu ise adalarda görülebilecek en güzel koylardan biridir.
Çanakkale Konumu Nedir? ve Çanakkale İller Arası Mesafesi Ne Kadar?
Çanakkale’nin komşu illeri Balıkesir, Tekirdağ ve Edirne’dir. Çanakkale’ye ülkemizde en fazla popülasyona sahip illere uzaklığı ise aşağıdaki gibidir;
Çanakkale’ye Kaç Saat;
- İzmir Çanakkale arası 328,9 kilometredir ve 4 saat 18 dakika içerisinde İzmir’den Çanakkale’ye varılmaktadır.
- Ankara Çanakkale arası 660,6 kilometredir ve D200 yolu üzerinden Ankara’dan Çanakkale’ye 7 saat 39 dakikada varılabilir.
- İstanbul Çanakkale arası 408,1 kilometredir. O-5 ve E90 üzerinden gidildiğinde İstanbul’dan Çanakkale’ye 4 saat 53 dakiada varılabilir.
- Bursa Çanakkale arası 274,1 kilometredir ve E90 yolu üzerinden Bursa’dan Çanakkale’ye 3 saat 20 dakika içerisinde varılabilir.
- Eskişehir Çanakkale arası 428,6 kilometredir. D200 ve E90 üzerinden gidildiğinde Eskişehir’den Çanakkale’ye 5 saat 7 dakikada varılabilir.
- Balıkesir Çanakkale arası 194,4 kilometredir. D555 ve Balıkesir Çanakkale yolu üzerinden 3 saat 5 dakikada’da Çanakkale’ye varılabilir.