Bu içeriğimizde Ağva’da Gezilecek Yerler Ve Gezi Rehberi ne yer vereceğiz. Sizler de Ağva hakkında merak ettiğiniz her şeye bu içeriğimizden ulaşabilirsiniz.
Ağva ve civarında görülmesi gereken yerler oldukça fazladır. Ağva dediğimiz zaman hepimizin aklına hafta sonu tatili geliyor. Dinlenmek ve yaşadığımız şehrin kalabalığından uzaklaşmak için en iyi kaçış noktaların biri. Hem dinlemek hem de Ağva ve Şile’yi daha yakından tanımak için buraya 2-3 gününüzü ayırmak yeterli olacaktır.
Ağva’da Gezilecek Yerler
Ağva ve Ağva’ya yakınlığından dolayı Şile çevresinde de gezilmesi ve görülmesi gereken yerler vardır. Bu içeriğimizde Ağva ve Şile’de gezilmesi gereken yerleri bir araya getirdik. Hem tarihi açıdan hem de doğası ile sizleri mest edecek yerleri hadi daha ayrıntılı bakalım.
Ocaklı Kale
Ocaklı Kale, Şile Limanında yer almaktadır. Şile ve Ağva’ya gittiğiniz zaman gezilip görülmesi gereken yerlerin başında gelmektedir. Ocaklı Kale bir diğer adıyla Şile Kalesi, Cenevizliler tarafından inşa edilmiştir. Kale günümüze kadar gelmeyi başarmıştır. Ocaklı Kale Şile’deki 4 kaleden biridir. Son zamanlarda restorasyon çalışmaları sonucunda aldığı yeni görüntü ile eleştirilerin odak noktası haline gelmiştir. Ocaklı Kale 12 metre yükseklikte olup zamanında beyaz renkli Ahmetli kireç taşları kullanılarak inşa edilmiştir. Denizden gelebilecek her türlü saldırılara karşı bölgeyi korumak ve savunmak için inşa edilmiştir. Ocaklı Kale Osmanlı Döneminde de kullanılmıştır.
Hacıllı Köyü’ndeki Mağara Ve Şelaleler
Tatilinizde kasabada ayırdığınız vakitten bir kısmını alarak civarında olan köyleri gezmeniz için kullanmanızı öneriyoruz. Ağva’nın civarında bulunan köylerde gizli kalmış doğal güzelliklere şahitlik etmenizi isteriz. Bu güzelliklerden birine ev sahipliği yapan köylerden biri olan Hacıllı Köyü’ndeki mağara ve şelaleler bir doğa harikasıdır. Hacıllı Köyü’nün halkı zamanında Karaman ilimizin sınırları içinde yer alan bölgeden göçmüşlerdir. Doğa harikası olan bu yerde ister günlük gezebilirsiniz veya kamp tutkunuz varsa eğer burada güzel kamp deneyimi yaşayabilirsiniz. Köyden başlayarak yaklaşık 1-2 kilometre yürüdükten sonra karşınıza şelaleler çıkacaktır. Köyün sınırları içerisinde yer alan 11 Göller Vadisini ve Ballı kayalar ve Gürlek isimlerine sahip olan mağaraları ziyaret etmeyi unutmayınız.
Kilimli Ve Kadırga Koyları
Ağva’ya yaklaşık 15 dakikalık mesafede yer alan Kadırga ve Kilimli koylarına mutlaka uğrayıp orada güzel bir piknik yapmalısınız. Ağva gideceğinizi planladığınız an yanınıza mutlaka piknik çantanızı hazır bulundurun deriz. Size önerin yaz mevsiminde bu koya gitmeniz. Havada ki güneşin vermiş olduğu sıcaklık ve arkadan esen az bir rüzgar ve karşınızda muhteşem bir manzara… Eminim bu ana tanıklık etmek istemeyen yoktur.
Karadeniz’in hırçın dalgalarına rağmen Kilimli Koyu sanki Karadeniz’den ayrı bir parça gibidir. Yüzmek isteyenler ama korkanlar gönül rahatlığıyla burada denize girebilirler. Balık tutmayı sevenler için burası balıkların tam geçiş noktası. Burada zevkle balık tutabilirsiniz.
Doğal bir amfi tiyatro görmek istiyorsanız Kadırga Koyu tam bir doğal amfi tiyatrodur. Koyun etrafını kaplayan kayalar sizleri şaşkına uğratabilir. Hiç bir insan müdahalesi olmadan oluşan bu kayalar, doğanın insanlara vermiş olduğu bir eserdir.
Hisar Tepe Kale Kalıntısı Ve Sungurlu Dağ Değirmeni
Bizanslılardan kaldığı düşünülen Hisar Tepe Kalesini ziyaret etmenizi tavsiye ederiz. Maalesef ki kaynaklarda kale hakkında bilgi bulunmamaktadır. Ama Ağva’nın birçok medeniyete ev sahipliği yapmasından kaynaklı Doğu Roma İmparatorluğu bölgeyi korumak için Hisar Tepe Kalesini inşa ettirmiş olma olasılığı yüksek.
Kale günümüze kadar eski haliyle gelememiştir. Günümüzde sadece kalıntıları kalan kalenin, kalıntılarını ziyaret edebilirsiniz. Ve bir diğer tarihi yapıt ise Şile’ye bağlı olan Sungurlu Mahallesinde yer alan Sungurlu Dağ Değirmenidir. Sungurlu mahallesi yürüyüş yapmak isteyenler için doğru bir adrestir. Dağ Değirmeni hakkında kaynaklarda bilgi bulunmamaktadır.
Ağlayan Kaya ve Gelin Kayası
Doğanın insanlara vermiş olduğu güzelliklerden biride Gelin Kaya’sıdır. Bu kaya Gelin kayası denmesinin sebebi, beyaz bir yapıya sahip olması ve geline benzemesidir. Ağlayan Kaya’ya bu ismin denmesinin sebebi ise kayanın ağlıyor gibi bir konuma sahip olmasıdır. Ağva ve Şile civarın çok fazla doğa harikası eserler bulunmaktadır. Ağva ve Şile’ye gittiğiniz zaman buraları yürüyerek gezmenizi tavsiye ederiz.
Şile Feneri
Dünya üzerinde aktif olarak ve büyüklük olarak en büyük ikinci feneridir. Ülkemizde ise hem aktif hem de büyüklük oluşundan tektir. Şile Feneri 19 metre yüksekliktedir. Fenerin yapılış amacı Kırım Harbi zamanında Karadeniz’den İstanbul boğazına gelecek olan gemilere yardım etmek ve onlara yollarını bulabilmesi için yardımcı noktalarıdır. Günümüzde deniz fenerleri değerlendirilmek üzere müzeye dönüştürülerek halka açılmıştır. Zamanında kullanılan bu fener günümüzde ise antika değerini almış olarak halka açılmıştır.
On Bir Göller Vadisi
Gittiğiniz her yerde fotoğraf çekip o anları ölümsüzleştirmeyi seviyorsanız eğer On Bir Göller Vadisi tamda sizlere göre bir yer. Hacıllı köyüne gittiğiniz zaman su değirmenini arka tarafına alarak yürümeye başladığınızda ilk göle ulaşacaksınız. Bu gölle ile On Bir Göllerin başladığını anlayacaksınız. Burada sizleri boy boy kayalar beklemekte. Kayaların üstünden atlaya atlaya ilerlemeniz gerekmektedir. Aman diyeyim ayakkabı seçerken lütfen dikkatli olun kayıp düşmek istemezsiniz.
Hanım Suyu Çeşmesi Ve Kabaköz Köyü Çeşmesi
Şile’nin çarşısında yer alan Hanım Suyu Çeşmesi 1871 yılında Mısırlı olan Hatice Hanım tarafından inşa ettirilmiştir. Çeşme’ye ilk su verilmeye başlandığı zaman suyun deposuna şeker atıldığı söylenmektedir. Ama günümüzden o çeşmeden su içenlerin söylediklerine göre suyun tadı halen tatlı olduğu yöndedir.
Şile’nin 11 kilometre uzağında yer alan Kabaköz Çeşmesi ise Kabaköz Köyünde yer almaktadır. Köyün meydanında yer alan çeşme yapıldığı dönemden günümüze kadar sayısız fırtına ve yıldırımlar atlatmasına rağmen günümüzde halen daha dimdik sağlam bir şekilde ayaktadır.